Pages

Monday, September 18, 2017

Budak rumah bab 4

Malam ini sama sahaja seperti malam-malam yang lain. Azam dan Sufi telah lena dibuai mimpi manakala Zaidi masih lagi sukar untuk melelapkan matanya. Sudah hampir dua jam dia memejamkan mata, sudah berbagai posisi dicuba namun tiada langsung tanda-tanda dia akan mengecap nikmat tidur seperti rakan-rakannya.

Setiap malam ada sahaja sesuatu yang mengganggu fikirannya. Pernah satu malam dia terfikir bagaimana sebuah kapal yang besar dan berat boleh terapung di atas permukaan air.  Hampir seminggu perkara tersebut bermain difikirannya. Akhirnya dia nekad untuk mencari jawapannya sendiri keesokan harinya namun teori Archimedes bukanlah teori yang mudah untuk difahami dan akhirnya Zaidi mematikan persoalan itu dia fikirannya dengan tanda soal.

Kali ini lain pula yang bermain di fikirannya. Entah kenapa dia terfikir bagaimana kehidupan keluarganya di kampung. Mereka sudah makan atau belum? lena atau tidak tidur mereka? sihat atau tidak kedua orang tuanya? Perkara itu lah yang membuat fikirannya kacau sehingga dia sukar melelapkan mata.

Sebagai anak sulung Zaidi patut risau dan bertanggungjawab terhadap keluarganya apatah lagi selepas ayahnya lumpuh akibat kemalangan motorsikal. Kalau diikutkan kemahuannya, mahu saja dia pulang ke kampung dan bekerja bagi menanggung makan minum keluarga serta persekolahan adik-adiknya. Namun dia tewas dengan permintaan ibunya supaya melanjutkan pelajaran dan kos pelajarannya akan ditaja oleh badan-badan kebajikan. Motorsikal miliknya itu juga ada pemberian ketua kampung ketika dia mahu berangkat ke Kuala Lumpur dahulu.

Walaupun dilahirkan dalam keluarga yang serba daif, dia bersyukur kerana Allah telah hadirkan orang-orang yang prihatin terhadap kedaifan keluarganya. Sufi misalnya. Tanpa bantuan sufi sudah pasti kehidupan Zaidi sebagai seorang pelajar di Kuala Lumpur akan bermasalah.

Sudah hampir sejam Zaidi mengenangkan keluarganya di kampung dan masih tiada tanda-tanda untuk dia melelapkan mata dan mengecap nikmat tidur seperti rakan-rakannya.

Azam kelihatan masih lena dengan dengkuran yang cukup memekakkan telinga. Mujur saja kesabaran Zaidi masih tinggi. Jika tidak sudah pasti di tekapnya muka Azam dengan bantal.  Ini kali pertama Azam tidur di dalam bilik yang berhawa dingin dan tidak seperti selalu, air liur nya langsung tidak menunjukkan tanda-tanda untuk keluar.

"mungkin air liurnya sudah beku disebabkan suhu bilik yang sejuk" sangka Zaidi sambil tersenyum.

Di sebelah Azam, Sufi kelihatan lena seperti seorang lelaki yang langsung tiada masalah. Zaidi memandang muka Sufi berbekalkan cahaya samar- samar. Sejenak dia terfikir, kalau tiada sufi siapalah yang akan membantu kehidupan dia dan Azam dia Kuala Lumpur ini.

Dia masih ingat lagi ketika semester satu. Ketika itu semua pelajar semester satu wajib menetap di asrama yg disediakan pihak kolej. Semasa di asrama hanya Zaidi dan Azam sahaja yang berkawan rapat itu pun disebabkan Azam cuba memotong barisan ketika pendaftaran pelajar baharu di kolej. Ketika itu tercetus sedikit pergaduhan antara Zaidi dan Azam dan akhirnya membawa kepada hubungan persahabatan. Mereka berdualah yang bertanggungjawab membocorkan tayar kereta ketua fasilitator disebabkan perangai jelek yang ditunjukkan ketua fasilitator tersebut sewaktu orientasi pelajar baru.

Manakala Sufi ketika di semester 1 merupakan seorang yang sombong. Mungkin kerana hanya dia seorang sahaja yang memandu kereta ke kolej manakala pelajar lain menaiki motorsikal dan menaiki pengangkutan awam. Pernah satu ketika Sufi cuba merasuah seorang pengawal keselamatan kolej kerana pengawal tersebut mengunci tayar keretanya disebabkan kesalahan meletakkan kenderaan di parkir canselor kolej. Namun, rasuah RM10 yang diberikan Sufi di tolak mentah-mentah oleh pengawal keselamatan tersebut. Bila difikirkan jumlah wang yang ditawarkan oleh Sufi, amatlah tidak masuk akal. Padan lah tawaran rasuahnya ditolak.

Manusia tidak kekal pada sikapnya buruknya. Itulah yang terjadi pada Sufi. Segalanya bermula ketika dia menyertai program kasih anak muda anjuran pihak kolej. Program yang memberi fokus utama untuk membantu golongan gelandangan cukup memberi impak positif pada hati Sufi. Hati siapa yang tidak menangis apabila melihat seorang ibu tunggal bersama anaknya yang masih kecil tidur di kaki lima jalan, mengais sampah untuk mencari sisa-sisa makanan yang masih boleh dijadikan alas perut. Sejak dari itu lah Sufi mula mensyukuri nikmat yang Allah SWT berikan dan dia juga menyedari rezeki yang diberikan patut dikongsikan bersama.

Zaidi dan Azam mula berkenalan dengan Sufi ketika mereka berdua mengambil bantuan yang disalurkan oleh Sufi dan bapanya kepada pelajar-pelajar yang berasal dari keluarga yang kurang berkemampun. Sejak itu, hubungan persahabatan mereka kian erat seperti adik beradik. Menasihati satu sama lain merupakan satu kewajipan bagi mereka bertiga dan Zaidi dan Azam amatlah berharap Sufi dapat meninggalkan tabiat buruknya iaitu berhibur di kelab malam.

Jam menunjukkan pukul 5.30 pagi. Setelah mengimbau kembali kehidupan diri dan rakan-rakannya, Zaidi mula rasa mengantuk dan seperti biasa waktu-waktu sebegini lah iblis akan memainkan peranan supaya dia tidur dan tidak menunaikan solat subuh. Acap kali jugak dia terkesan dengan hasutan iblis namun apabila difikirkan balasan orang yang meninggalkan solat subuh iatu diseksa di dalam neraka selama 60000tahun dunia, dia bingkas mengejutkan rakan-rakanya untuk solat subuh bersama-sama. Seperti biasa Zaidi lah yang akan membaca iqamat serta menjadi imam kerana pengetahuannya dalam bidang keagamaan cukup tinggi.

Bukan tidak percaya kepada dua rakannya untuk membaca iqamat dan menjadi imam, cukuplah dahulu Sufi pernah melaungkan takbir raya ketika hendak membaca iqamat manakala Azam pernah tertidur sewaktu sujud ketika menjadi imam. Peristiwa tersebut cukup memberi pengajaran buat Zaidi.

No comments:

Post a Comment